Panorama Zdrowia logo
Blog

TRYCHOLOGIA i WPŁYW SIARKI NA ZDROWIE

Trychologia – nauka z misją

Włosy jak papierek lakmusowy odzwierciedlają wnętrze naszego organizmu. Diagnostyka to podstawa do zastosowania odpowiedniej terapii leczniczej i wspomagającej. Jeśli posiadamy choćby podstawy wiedzy z zakresu trychologii, możemy umiejętnie doradzić pacjentowi specjalistyczne produkty kosmetyczne do włosów uzupełniające leczenie farmakologiczne.

Trikhos- włos, logos- nauka. Z tych słów wywodzi się termin trychologia, czyli dziedzina nauki zajmująca się anatomią, fizjologią włosów i skóry głowy. Według źródeł historycznych termin ów, jak i tematyka dotycząca schorzeń włosów, zaczynają pojawiać się pod koniec XIX wieku. Profesor Wheeler w Anglii jako pierwszy rozpoczął badania naukowe nad procesami wypadania włosów i opracował metody leczenia. Trychoterapia jako dyscyplina narodziła się zaś w Włoszech w latach 70 ubiegłego wieku, a za jej ojca uznawany jest Enzo Formentini – dermatolog, kosmetolog, profesor Uniwersytetu w Mantui, który pierwszy stworzył profesjonalną linię preparatów do trichoterapii. Trychologia jest więc stosunkowo nową i bardzo interdyscyplinarną nauką. Wymaga ścisłej współpracy wielu specjalistów w celu kompleksowej terapii skóry głowy i włosów.

Z uwagi na zakres działania trychologię dzieli się na medyczną, której zadaniem jest leczenie określonych patologii skóry głowy i włosów, oraz estetyczną- która ma to działanie wspomagać. W Polsce niestety brak jest stosowanych uregulowań prawnych odnośnie zawodu trychologa. Międzynarodowe Stowarzyszenie Trychologii Estetycznej (ISAT) postanowiło jednak to zmienić: chcemy edukować i działać na rzecz kształtowania ustawodawstwa w celu powstania zawodów trychologicznych.

Trycholog zajmuje się również stymulacją wzrostu nowych włosów, hamowaniem miniaturyzacji mieszków włosowych i przedłużaniem procesu fizjologicznego wzrostu włosa. Zabiegi trychologiczne to zarówno profilaktyka, jak i wsparcie leczenia farmakologicznego skóry głowy.

Piękne, mocne, grube włosy świadczą o dobrostanie naszego organizmu. Pełnią one nie tylko rolę estetyczną, ale wpływają także na samoocenę oraz nasz wizerunek. Niestety, jak pokazują badania, coraz więcej osób cierpi z powodu chorób ogólnoustrojowych, cywilizacyjnych, a to odzwierciedla się zaburzeniami funkcjonowania naszej skóry i przede wszystkim skóry głowy, która jest receptoro – i hormono wrażliwa. Konsekwencją tego są zaburzenia struktury wewnętrznej skóry głowy jak i jej powierzchni, co niestety odzwierciedla się zmianami i osłabieniem włosów.

Najczęstszymi wskazaniami do leczenia trychologicznego są:

– ciemieniucha dziecięca lub starcza

– atopowe zapalenie skóry

– wypadanie włosów w czasie dojrzewania i po porodzie

– łysienie (alopecja)

– łupież suchy, łupież tłusty

– łojotok, przetłuszczanie

– łuszczyca, grzybica, egzema

– hiperhydroza ( nadmierne wydzielanie gruczołu potowego)

– sucha, swędząca skóra

– włosy oraz skóra głowy zniszczona chemicznie i mechanicznie

 

Należy mieć świadomość, że włosy mogą wypadać z różnych powodów. Jednym z nich jest stres i sytuacje kryzysowe w naszym życiu. Nieprzemyślane diety stosowane bez wykonania uprzedniego testu na nietolerancję pokarmową, odchudzanie się, przewlekłe stany zapalne, nieleczone uzębienie, zatoki, niedobór lub nadmiar witamin i pierwiastków śladowych, zaburzenia krążenia krwi, zażywanie leków, szczególnie z beta- blokerami, niestabilna baza hormonalna w organizmie, operacje/ narkozy, nikotyna, alkohol czy późno zdiagnozowana cukrzyca, mogą być także odpowiedzialne za nadmierną utratę włosów. Nie można pominąć farbowania, rozjaśniania, trwałej ondulacji – działania te mogą drażnić skórę głowy, zaburzać fazy wzrostu włosów oraz naruszyć florę bakteryjną, warstwę hydrolipidową jak i strukturę włosa. Pamiętajmy też o wymianie fizjologicznej włosa u kobiet, która prawidłowo odbywa się co 5-7 lat, natomiast u mężczyzn co 3-5 lat. Nie należy też sugerować się opinią, że ilość 100 włosów dziennie to norma przy wypadaniu i nie ma powodu do niepokoju. Ilość włosów na głowie jest zróżnicowana, więc każda zwiększona ilość wypadających włosów, którą zauważymy w umywalce, wannie, na szczotce czy pościeli, powinna nas zaniepokoić i w takim przypadku warto udać się po poradę do specjalisty trychologa.

SIARKA – pierwiastek zdrowia i urody

Siarka. To pierwiastek o szerokim spektrum działania i unikatowych właściwościach. Jako element struktury białkowej siarka jest zawarta w każdej komórce ciała. Pełni istotne funkcje w organizmie wspomaga leczenie wielu schorzeń i zapobiega ich rozwojowi. Pomaga budować formę i zachować młodość.

 

Siarka należy do najbardziej fascynujących bioelementów. Trudno porównać ją z innymi substancjami aktywnymi w procesach przemiany materii. W organizmie człowieka jest ważnym elementem budulcowym aminokwasów – głównie metioniny i cysteiny – w 0,25 % wszyscy zbudowani jesteśmy z siarki. Znajdziemy ją między innymi w kwasie glutaminowym, niezbędnym dla funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, w heparynie obniżającej ciśnienie krwi czy insulinie regulującej poziom cukru. Jest również w witaminach B1 ( tiamina), B7 (biotyna) i B5 (kwas pantotenowy). Siarka jest też bardzo silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed nadmierną ilością wolnych rodników. Wchodzi w skład wszystkich komórek organizmu, zwłaszcza tych zawierających duże ilości białka, czyli włosów, skóry i mięśni. Stanowi budulec tkanki łącznej i wpływa na elastyczność stawów. Odpowiednie jej stężenie działa przeciwzapalnie, regeneracyjnie i uzupełniająco w obrębie chrząstek stawowych. Równie ważną rolę pełni w procesie przemiany tłuszczowej, węglowodanowej oraz w procesach energetycznych.

 

Siarka – ważna dla zdrowia i urody. Na włosy, skórę i paznokcie. Siarka jest podstawowym składnikiem keratyny, białka obecnego w naskórku, włosach i paznokciach oraz kolagenu, odpowiadającego za jędrność, natłuszczenia i nawilżenia skóry. Utrzymuje skórę w dobrej formie, przyspiesza jej regenerację i spowalnia procesy starzenia. To od niej zależy połysk włosów i twardość paznokci. Dzięki swym właściwościom siarka znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystuje się ją do produkcji szamponów, bo znakomicie oczyszcza skórę głowy, pomaga pozbyć się łupieżu, odżywia włosy. Dostępne są całe serie kosmetyków z zawartością siarki: antybakteryjne mydła, toniki, sera i matujące kremy, które mają właściwości dezynfekujące i bakteriobójcze. Gładkość i elastyczność skóry zależą od siarki w dwojaki sposób. Po pierwsze siarka zapewnia właściwe nawilżenie i natłuszczenie skóry. Po drugie, zawierająca siarkę metionina zaopatruje miliardy komórek w tkance łącznej w nadzwyczaj aktywny mikroelement, jakim jest cynk.

 

Siarka jest także wsparciem w leczeniu chorób, takich jak atopowe zapalenie skóry, trądzik, egzema, łuszczyca. Działa przeciwzapalnie. Preparaty z siarką polecane są osobą ze skórą tłustą, z powodu jej właściwości dezynfekujących, bakteriobójczych i grzybobójczych. Reguluje ona też pracę gruczołów łojowych, hamuje łojotok i zwęża pory.

 

Siarka oczyszcza organizm, pomaga usunąć szkodliwe i toksyczne związki, wiąże metale ciężkie i nikotynę, ułatwiając ich wydalenie. Pomaga też w wydaleniu toksyn wydzielanych przez namnażające się w organizmie grzyby Candida. Wspomaga produkcję kwasów żółciowych, poprawiając trawienie, likwiduje objawy zgagi i niestrawności. Wspomaga wątrobę w wykonywaniu czynności odtruwania, ponieważ związki zawierające siarkę mają wpływ na mechanizmy detoksykacji. Prawie 75% siarki zatrzymywanej w organizmie jest utleniane do siarczanów i wydalane przede wszystkim z moczem. Siarka buduje również insulinę- hormon odgrywający kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów i odpowiadający za poziom glukozy we krwi. Przy niedoborze siarki wydzielanie insuliny jest ograniczone, a komórki trzustki działają nieprawidłowo, co grozi insulinoopornością. 

 

Siarka działa antyseptycznie. Wchodzi również w skład wielu związków o udowodnionym działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym. Uczestnicząc w tworzeniu białek wspomaga również wytwarzanie immunoglobulin – przeciwciał biorących udział we wszystkich procesach odpornościowych oraz mobilizuje organizm do walki z chorobami.

 

Siarka jako podstawowy budulec tkanki łącznej i kolagenu, z których zbudowane są stawy, wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ułatwia ich regenerację i sprawne funkcjonowanie. Przy niedoborach tego pierwiastka, tkanka chrzęstna traci właściwą przepuszczalność, przez co zaburzony jest proces jej odżywiania i oczyszczania z toksyn. Następstwem jest pojawienie się stanów zapalnych, a z upływem czasu dochodzi do deformacji, zgrubień i przerostów tkanki. Gdy poziom siarki jest odpowiedni, tworzy ona mocne struktury kolagenu, co poprawia stan ścięgien, więzadeł i chrząstek. Zmniejszają się bóle kostno- stawowe występujące w chorobach reumatycznych i zwyrodnieniowych. Siarka posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu, stanów pourazowych i pooperacyjnych, stanów zapalnych innych narządów oraz zapobiega ponownemu nawrotowi ich dysfunkcji.

Najbogatszym źródłem siarki jest czosnek i żółtka jaj. Siarkę organiczną znajdziemy również w białku zwierzęcym, między innymi w  mięsie, podrobach, rybach morskich, nabiale oraz roślinach strączkowych. Szukać jej również warto w warzywach kapustnych – kapuście, jarmużu, rzeżusze, kalafiorze, brokułach, oraz cebulowych – cebula, por. Także w rzodkiewce, rzepie, szczypiorku, pietruszce, chrzanie, selerze. Duże ilości siarki zawarte są w owocach, np.  w truskawkach, pomidorach, szparagach, czarnych i czerwonych porzeczkach, dyni, kukurydzy, figach, gruszkach.

Oczywiście, siarkę najlepiej dostarczać w postaci pożywienia, jednak obecna żywność jest w znacznym stopniu przetworzona i pozbawiona wartościowych składników odżywczych, co zakłóca wchłanianie potrzebnych związków mineralnych. Ponadto w przypadku ludzi starszych pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jednak ze względu na współczesny tryb życia może to być niewystarczające. Pomocne mogą być suplementy diety zawierające biosiarkę – biologicznie przyswajalne formy siarki organicznej nieutlenionej.

 

Siarka zajmuje czołowe miejsce w hierarchii makroskładników mineralnych potrzebnych organizmowi ludzkiemu. Niedostateczne spożywanie białka, a wraz z nim aminokwasów, w których obecne są związki siarki, powoduje niedobory tego pierwiastka. Niedobór siarki wywołuje różnorodne, niekiedy ciężkie zaburzenia. Jakie oznaki mogą nas zaniepokoić? Pogorszenie kondycji skóry i włosów. Włosy twardnieją i wypadają, skóra traci jędrność i blednie, nasila się trądzik, łupież, a paznokcie zaczynają się łamać. Objawem niedoboru siarki może być łuszczyca. Ponadto przy braku siarki potrzebne organizmowi minerały np. magnez, krzem, sód, mangan, wapń, żelazo, chlor, jod i potas są trudno przyswajalne. Organizm traci wtedy większość pierwiastków, a metabolizm ( głównie tłuszczów, białek i cukru) znacznie się osłabia. O braku siarki w organizmie świadczą też zaburzenia emocjonalne: odczuwać możemy niepokój, przemęczenie.

Inne przyczyny niedoborów to, np. usuwanie metali ciężkich, w likwidacji których uczestniczy siarka; niepełnowartościowa żywność oraz żywność przetworzona; wiek; choroby.

Szukasz specjalistów i placówek ochrony zdrowia?

Katalog Medyczny

Dobry lekarz - Katalog medyczny
Szukasz pracy w branży medycznej i zdrowotnej?

Katalog Praca

Dobry lekarz - Katalog praca

Blog Panorama Zdrowia

Polityka Cookies

Niniejsza strona www wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka) do rozszerzenia swojej funkcjonalności. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich stosowanie na swoim urządzeniu.

Nasza polityka prywatności